Bilderberg Grand Hotel Wientjes: Heritage in sfeer en gastheerschap

Een hotel dat zijn negentigjarig bestaan viert, dat komt niet vaak voor, zeker niet met de lange familiehistorie van Bilderberg Grand Hotel Wientjes in Zwolle. Drie generaties bewaakten zorgvuldig het oprechte gastheerschap en de authentieke sfeer van het gebouw, dat oorspronkelijk als burgemeesterswoning werd neergezet. Het 'Wientjes-dna' is vandaag de dag nog steeds alomtegenwoordig.

Tekst Aart van der Haagen

De geschiedenis gaat terug tot 23 november 1929 en verdient alle aandacht, omdat deze negentig jaar later onverminderd doorwerkt in het hotel zoals we dat nu kennen. "In 1867 betrok toenmalig burgemeester Van Nahuys van Zwolle een ambtswoning aan de Stationsweg", vertelt General Manager Ilse Baaten. "Toen deze villa in 1928 te koop kwam, wekte dat de interesse van Frans Wientjes senior, die reeds met veel toewijding Hotel Meiberg aan de Voorstraat runde. Dat groeide uit zijn jasje en hij moest steeds vaker 'nee' verkopen, wat hij als goed gastheer natuurlijk heel onprettig vond. Temidden van percelen met een woonbestemming bleek het niet zomaar mogelijk om aan de Stationsweg een hotel te vestigen, maar uiteindelijk kocht hij de villa van mevrouw Van Royen en haalde er een architect bij om hem op een passende wijze uit te breiden. Links werd er een exact gespiegeld gedeelte aan vastgebouwd, met een centrale entree ertussen. In 1929 ging het hotel open. Een jaar later zorgde de oplevering van de IJsselbrug voor een belangrijke verbinding tussen het westen en het noorden en dat leverde een flinke aanwas op van reizigers die een comfortabel logeeradres met een eerste klas restaurant zochten."
Koninklijke familie

Door de ligging in een chique buurt en tastbare bevlogenheid van de hotelier ontwikkelde Grand Hotel Wientjes zich tot een vooraanstaande locatie om te verblijven. "In de jaren vijftig streek zelfs de koninklijke familie er wel eens neer, bijvoorbeeld wanneer er een defilé plaatsvond", weet Baaten. "Toen senior in 1957 overleed, nam zijn zoon Frans Wientjes junior de zaak over, nadat hij de gerenommeerde hotelschool in het Zwitserse Lausanne gevolgd had. Eind jaren zeventig zagen hij en zijn echtgenote kans voor een uitbreiding, toen in de directe nabijheid een ander hotel zijn deuren sloot. In 1979 werd aan de achterzijde een vleugel toegevoegd, die naast extra kamers ook twaalf vergaderzalen bevatte. Acht jaar later kwam de derde generatie Frans Wientjes aan het roer te staan, samen met zijn vrouw Margreet, die het hotel in 1993 verkochten aan Bilderberg. Het is dus 64 jaar in de familie gebleven."
Altijd reuring

Verscheidene renovaties - de laatste in 2017 - hielden Bilderberg Grand Hotel Wientjes up-to-date, waarbij het altijd zijn authentieke sfeer en karakter behield. De rode markiezen, de hoge ramen, de gewelfde plafonds, de bar met zijn toog, de wenteltrappen, de spiegels, de elementen van glas-in-lood, de houten vloeren die op decente wijze zuchten wanneer je ze betreedt, alles ademt negentig jaar geschiedenis. "Het behoudt van erfgoed past bij zo'n familie-onderneming en bij Hanzestad Zwolle met zijn rijke historie", meent de General Manager. "Voor veel mensen uit de omgeving vormt het Grand Café een sfeervolle plek om koffie te drinken, te lunchen, een zakelijke ontmoeting te hebben of achter de laptop te werken. Er is altijd reuring, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Die dynamiek kenmerkt eigenlijk ons hele hotel. De zalen, waarvan de grootste maximaal 250 personen accommodeert, verhuren we vaak voor relatief korte periodes aan zakelijke groepen. Het gebeurt regelmatig dat we ze drie, vier keer op een dag aanpassen aan een nieuw gezelschap. Overigens is de combinatie met overnachtingen op loopafstand van het stadscentrum en direct nabij het NS-station uniek in Zwolle. Daardoor begroeten we heel veel internationale relaties en buitenlandse managers van grote bedrijven in de omgeving."
Poort naar het noorden

Volgens Baaten scoort Bilderberg Grand Hotel Wientjes in reviews hoog met zijn oprechte gastheerschap. "Dat zit in ons dna verweven en vormt onbetwist een erfenis uit de tijd van de familie-business. Elke generatie gaf de normen en waarden door aan de volgende en nu zie je dat de mensen die dat nog van dichtbij hebben meegemaakt - een van hen werkt hier zelfs al 42 jaar - dat overbrengen aan hun huidige collega's. De vriendelijkheid en de dienstbaarheid zetten de tradities voort van een familie die dit hotel altijd met een grote passie hebben aangestuurd. Niet voor niets begroeten we veel gasten die hier al tientallen jaren komen, sinds hun jeugd of sinds het begin van hun carrière. Dat mixt zich hier in 'de poort naar het noorden' dan weer mooi met gezelschappen uit andere delen van Nederland, wat elke dag opnieuw voor dynamiek zorgt."

www.bilderberg.nl/business

 

 

 Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement