Vlieland en Terschelling: gastvrije eilanden vol verrassingen



Terwijl ik tegen de forse wind in onder een lichte regenbui met een dikke-banden-fiets op het Groene Strand van Terschelling vooruit ploeter, zie ik de veerboot in schuimende golven het eiland naderen. Ik denk terug aan een dag eerder toen we nog nieuwsgierig met de veerboot vanuit Harlingen naar Vlieland waren gevaren.

Ondanks het weer is de groep eventplanners, vloggers en bloggers waar ik deel van uit maak na twee dagen nog steeds opgetogen, vrolijk en enthousiast. Vlieland en Terschelling hebben veel te bieden en dat  is de afgelopen twee dagen wel duidelijk geworden. 


Tekst: Toon van Winden

De groep planners is hier op uitnodiging van Yvonne Hulleman en haar team van Meet in Friesland, het zakelijke platform voor eventplanners en onderdeel van de destinatie marketingorganisatie Merk Fryslân, die deze verkenningstrip samen met de beide VVV’s van de eilanden heeft gepland.” De groep heeft zich een dag eerder, terwijl de zon net opkwam, verzameld op de veerbootterminal in Harlingen. Omdat het programma al vroeg start hebben enkele groepsleden, waaronder ondergetekende, ervoor gekozen de voorafgaande nacht al in Leeuwarden te logeren.

We verblijven in het WTC Hotel Leeuwarden, onderdeel van WestCord Hotels, een naam die we later op de eilanden vaker tegen zullen komen. Dit WTC Hotel blijkt ruime MICE-faciliteiten te bieden: 143 ruime designkamers, een grote ontvangstruimte, 15 congreszalen en boardrooms. Daar boven op (letterlijk: op de 11e etage!) kent het hotel als culinair hoogtepunt een prima restaurant. Gewichtig is ten slotte te weten dat het hotel direct aangesloten is op het WTC Expo in de Friese hoofdstad met 45.000 vierkante meter expositieruimte. 



Welkomstkoffie

Vanuit Harlingen vertrekken we dus bij het ochtendkrieken richting Vlieland. De veerboot blijkt, nuttig voor een groep van vijftien personen als de onze, aan boord ook vergaderruimten te bieden. De onderlinge eerste kennismaking kan hier dus makkelijk plaatsvinden en daarna kan ieder die dat wil even lekker uitwaaien want er staat een behoorlijke bries. 

Voor een welkomstkoffie op Vlieland worden we uitgenodigd in Hotel Zeezicht schuin tegenover de aanlegplaats van de veerboot. Eigenaar Erik Houter vertelt met gepaste trots over zijn hotel en geeft daarbij veel aandacht aan recente ontwikkelingen en resultaten van het ingezette duurzaamheidbeleid niet alleen in zijn eigen bedrijf maar op het hele eiland.

Later blijkt: duurzaamheid, energiebesparing zijn hier sleutelwoorden. In enkele publicaties lees ik: "Duurzaam ondernemen zit in het Vlielander DNA en dat dragen ze actief uit!" De gemeente Vlieland heeft besloten: In 2020 zijn we CO2-vrij. Dit blijkt geen vrijblijvende gedachte: Men ligt op koers om dit waar te maken!



Onder elkaar

Van de zuidkant van het eiland naar de noordkant, de Noordzeekust, is een heerlijk ritje, zeker op een elektrische fiets. Daar aangekomen treffen we in de duinen het riante WestCord Strandhotel Seeduyn. Dit, zeker op Vlielands schaal, grote hotel (151 kamers), biedt een uitgelezen gelegenheid om zich met een grote of kleine groep terug te trekken voor een serieuze meeting of feestelijke gelegenheid. Het Strandhotel heeft volop faciliteiten waaronder negen moderne vergaderruimten en diverse beauty- en wellnessvoorzieningen. Opmerkelijk is dat deelnemers aan grote bijeenkomsten die hier bij elkaar komen, regelmatig aangeven dat ze zich hier thuis en 'onder elkaar' voelen. Iets wat met een flinke groep op zo'n klein eiland wel voorstelbaar is. De unieke ligging van het hotel maakt het goed mogelijk van hieruit wandelingen of presentaties op het strand of in de bossen te organiseren. Desgewenst kan er natuurlijk ook gevliegerd worden of aan strandzeilen worden gedaan. 

Niet onvermeld mag blijven het naast het hotel gelegen Strandpaviljoen 't Badhuys, een perfecte plek voor borrel en/of hapje aan het strand in een ruimte die het best als een luxe en comfortabele strandtent kan worden aangeduid.



Milieujutten

Wie echt basic en 'dicht bij de natuur' op Vlieland met grote of kleine groep wil verblijven, heeft op dit eiland een prima voorziening in de direct achter de duinen gelegen Camping Stortemelk. Deze voorziening, waar ieder in tenten slaapt, is (uiteraard) vooral op jongeren gericht. De Grote Zaal van Stortemelk is een begrip als poppodium, theaterzaal en bioscoop. 

Op Vlieland levert onze groep, helemaal in de bijna tastbare sfeer van duurzaamheid op dit eiland, een bijdrage aan het milieu door met elkaar onder begeleiding van een ervaren strandjutter aan milieujutten te doen. Je staat er werkelijk van te kijken welke hoeveelheid onverteerbaar afval, met name plastic, je met een groep in een uur tijd verzamelt. Het blijkt een leuke groepsbezigheid en tegelijk sterkt het je in de overtuiging dat milieubewust handelen eigenlijk 'gewoon' zou dienen te zijn. 



Ribtocht

Na dit bliksembezoek aan Vlieland is het tijd de oversteek te maken naar het buureiland. Een 'ribtocht' naar Terschelling zegt het programma. Wat dat precies inhoudt? Niemand die het weet! Aan de haven blijken twee zeg maar groot formaat speedboten aan een steiger warm te draaien. Twee potige eilanders begroeten ons, reiken ons stevige waterpakken aan en snoeren ons in een reddingsgordel. We nemen plaats op de twee boten (rigid inflatable boats heb ik inmiddels geleerd) en daar gaan we: de Waddenzee op. Het is nog steeds, voorzichtig gezegd, winderig en er staat een flinke zeegang. Onder deze omstandigheden wordt het een spectaculaire overtocht op vaartuigen die alles uit kast halen en daarbij snelheden van 60 tot 70 km/uur bereiken. 



Verse oesters

Nog steeds opgewonden van deze intense ervaring meren we aan bij de watertaxisteiger in de haven van Terschelling. De VVV Terschelling verwelkomt ons daar en verschaft ons weer een (elektrische) fiets, onze vaste kompaan voor de komende tijd. Hiermee arriveren we na een korte rit bij ons comfortabele onderkomen voor de komende nacht WestCord Hotel Schylge. Dit hotel ligt aan de zuidkant van het eiland en biedt kamers met uitzicht op de Waddenzee.

Voor het diner verplaatsen we ons naar het naastgelegen Stayokay Terschelling waar we worden verrast met een diner met onder meer verse oesters en verrukkelijke zeebaars. Nu de honger is gestild en de dorst gelest wacht ons nog een interessant avondprogramma.



Lichtshow

Allereerst zetten we in de al donkere avond koers naar het uiterste oosten van het eiland naar het vijftig km2 grote natuurreservaat de Boschplaat. Dit gebied heeft het predicaat Dark Sky Park. Jammer genoeg is er bij ons bezoek de nodige bewolking zodat de sterrenhemel, die spectaculair moet zijn vanaf zo'n donker park, voor ons onzichtbaar blijft. Desondanks wordt ons bezoek een interessante en aangename ervaring. Bij alleen maar maanlicht lopen en klimmen we door de duinen terwijl de boswachter ons onderhoudend weet te vertellen over de natuur en het natuurbeheer op dit eiland. 

De dag wordt afgesloten nadat we hebben aangelegd bij Café De Groene Weide van twee lokale sterren: kroegbaas Hessel van der Kooij en zijn dochter Tess. Al jaren is dit een bruisende muzikale hotspot op het eiland. Hessel wordt ook wel de Bruce Springsteen van de lage landen genoemd. Op de doodgewone donderdagavond waarop wij langskomen, blijkt het café gewoon vol met genietende toehoorders. Op het kleine podium brengen de lokale grootheden enthousiast de nodige nummers uit hun brede repertoire. Op een gezellige manier praten ze de diverse nummers aan elkaar en op gezette tijden wordt ook nog een 'lichtshow' gestart. Een prima afsluiting van deze gevulde dag.



Bunkercomplex

Het eerste programmapunt van de volgende dag treffen we vlakbij onze basis Hotel Schylge: De Duitse radarstelling Tiger uit WO2. Dit imposante complex besloeg oorspronkelijk zeven hectare en bestond uit meer dan honderd bunkers waarin ruim tweehonderd soldaten werkten. Na de oorlog is dit geheel afgedekt en volgestort maar in 2017 zijn vrijwilligers begonnen enkele bunkers uit te graven en te reconstrueren. Ofschoon het maar een klein deel is van het historische complex, is het indrukwekkend om te zien hoe hier het bestaan en het functioneren van deze stelling weer tot leven is gebracht. Zeer de moeite waard!



Netwerken
Een fietsrondje voert ons vervolgens langs de Waddenzee door het dorpje Midsland, terug over de hei en door de bossen naar ontmoetingscentrum Ieders Plak. Dit is een multifunctioneel centrum waar van alles mogelijk is, een plek waar mensen, ideeën en initiatieven samenkomen. De eventplanners in ons gezelschap krijgen hier de ruimte te netwerken met aanbieders van allerlei activiteiten. De lekkere lunch met streekprodukten wordt er verzorgd door De Bionier. 



Inspiratie

Hiermee is het alweer tijd voor onze laatste activiteit: met fatbikes (dikke-banden-fietsen) het Groene Strand op om daar onze bijdrage aan de lokale beach-clean-up te leveren. Voldaan en met de nodige inspiratie stappen we op de snelle boot terug naar Harlingen klaar om onze opgedane kennis te delen. 

Kijk voor alle mogelijkheden en inspiratie op www.meetinfriesland.nl
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement