Achtste Locatietour door Amersfoort: Divers aanbod in middeleeuwse sferen





Dat de Locatietour een groot succes is, blijkt uit het feit dat op maandag 24 juni alweer de achtste editie van deze inspiratietour werd georganiseerd. Hier deden maar liefst zestig meeting- en eventplanners aan mee. Ditmaal was Locatie Amersfoort gastheer en kregen de deelnemers het prachtige middeleeuwse centrum en een divers locatie-aanbod te zien.


Fotografie: Ramon van Jaarsveld / Clickshots.nl

Dat je als locatie en als eventplanner op alles voorbereid moet zijn, blijkt ook op deze snikhete zomerdag. De thermometer tikt maar liefst 31 graden aan en het landelijke noodnummer is een paar uur uit de lucht. Gelukkig hebben de deelnemers aan de Locatietour Amersfoort nergens last van en wordt er overal volop fruitwater en andere dranken aangeboden.



Soundshower

Amersfoort trapt haar debuut als gaststad van de Locatietour af met een ontvangst in de Rijtuigenloods vlakbij het treinstation. Hier liggen de waaiers en de handventilators al klaar en kunnen de deelnemers kiezen of zij gedurende de dag met een tuktuk, een step of een fiets de verschillende locaties willen bezoeken. Na een eerste kop koffie volgt een korte blik in het Centrale Ketelhuis dat van een nieuwe inrichting is voorzien. Seats2meet Amersfoort, de eerste echte pitstop van de dag, wordt na een fietstocht van vijf minuten bereikt. Deze vergaderlocatie is gevestigd boven Station Amersfoort en beschikt onder andere over een lounge met bar en diverse gratis flexplekken. Via de app The Serendipity Machine worden gasten op basis van interesses aan elkaar gekoppeld zodat zij hun netwerk verder uit kunnen breiden. Meeting- en eventplanners kunnen gebruikmaken van twaalf meetingspaces van verschillende grootten die per persoon en per uur kunnen worden geboekt en tot 24 uur van tevoren kosteloos mogen worden geannuleerd. Deze ruimtes zijn licht en modern ingericht. In de grootste zaal nemen de deelnemers plaats voor een korte demonstratie van de Soundshower. Dit is een speciaal licht- en geluidsprogramma met vier verschillende thema’s waarmee je je bijeenkomst kunt ondersteunen. Thema Play bestaat uit groen licht, ritmische muziek met vogelgeluiden uit de jungle voor extra energie, terwijl het inspiratiethema paars licht, de zee en meeuwen laat horen. 



Klooster

Na een korte fietstocht van tien minuten arriveren de deelnemers bij de Observant. Dit klooster werd aan het einde van de vijftiende eeuw gesticht door de Franciscaners, ook wel de Observanten genoemd. Later deed het gebouw dienst onder andere dienst als glasblazerij, artillerie- en geniehuis en als kazerne. De dertien verschillende zalen in de Observant zijn vernoemd naar deze voormalige functies en kunnen plaats bieden aan 4 tot 150 gasten. De bakstenen muren en de authentieke elementen zoals de balken en de kozijnen geven het gebouw de nodige charme. De lunch wordt op de sfeervolle binnenplaats van de locatie verzorgd en bestaat uit broodjes, frisse salades en chipolataworstjes van de barbecue. Semmy Prinsen van DJ Play it again Sem zorgt voor de sfeervolle achtergrondmuziek.



Tabakshandel
Via het centrum fietsen en rijden de deelnemers naar de volgende locatie. De binnenstad van Amersfoort kent diverse sfeervolle straatjes met een middeleeuws karakter. Een van de eye-catchers is de vijftiende eeuwse Koppelpoort die vroeger onderdeel uitmaakte van de stadsmuur. Ook de Coninckstraat verraadt haar middeleeuwse oorsprong met diverse oude panden. Hier is Hotel de Tabaksplant te vinden. De naam verwijst naar de tabak die onder andere vanuit een aantal van deze huizen in de achttiende eeuw werd verwerkt en verhandeld. De Tabaksplant bestaat uit verschillende historische panden. Het voor- en achterhuis dateren zelfs uit de zeventiende eeuw. De twee vergaderzalen liggen op de begane grond en hebben een fris interieur. De 25 hotelkamers op de eerste verdieping zijn zeer luxe ingericht. In de prachtige ommuurde tuin inclusief middeleeuwse waterput kan eveneens vergaderd of gedineerd worden. 



Dabke

In vijf minuten lopen de deelnemers van het hotel naar de achteringang van Theater Flint, waar de directeur vol trots iedereen persoonlijk welkom heet. Na een korte show in de coulissen met licht- en geluidseffecten opent het doek. De vier personen die in het publiek zitten, lopen vol enthousiasme het podium op en geven alvast een uitgebreide demonstratie van de dansworkshop die kort daarop zal volgen. Hoewel de vereenvoudigde vorm van de Dabke - een cirkeldans die veel in Syrië, Libanon en Palestina wordt gedanst - niet voor iedereen is weggelegd, hebben de deelnemers duidelijk veel plezier. Ook de muntthee en de oosterse lekkernijen in de foyer op de derde verdieping worden met enthousiasme ontvangen. Flint beschikt over een theaterzaal, een zaal met industriële look en diverse sub- en vergaderzalen. 



Boekenbar

Onderweg naar de volgende locatie wordt nog even snel de fiets weggezet bij de middeleeuwse Kamperbinnenpoort en lopen de deelnemers de aan de gracht gelegen sfeervolle Zuidsingel af. Terwijl de ene helft van de deelnemers van een ijsje wordt voorzien, neemt de andere helft een kijkje bij koffie- en theebar Boeken, Bonen en Blaadjes. Ook deze bar is gevestigd in een prachtig historisch pand. De inrichting is gezellig en knus. Naast goede koffie kun je hier ook een vergadering, workshop, proeverij of een private diner organiseren. Vlak om de hoek ligt aan de Kleine Haag de Amersfoortse locatie van CG Venues. De zalen van deze mooie vergaderlocatie zijn huiselijk ingericht met ruime tafels en comfortabele banken en geschikt voor 4 tot 22 personen. Voor de deelnemers staan heerlijke huisgemaakte hapjes en drankjes klaar. 



Creatieve concepten

Tegenover CG Venues ligt stadsklooster Mariënhof dat begin dit jaar een grondige renovatie heeft ondergaan. Met als de Observant heeft dit ruim 500 jaar oude klooster in de loop der eeuwen verschillende functies gehad, waaronder die van burgerweeshuis. Het gebouw beschikt over tien zalen, waaronder de fraaie singelzaal mét orgel en de aangrenzende rotisseriezaal, verwijzend naar het voormalige rotisserierestaurant dat hier tot 2002 was gevestigd. In totaal kunnen er bij Mariënhof 700 gasten terecht. De Tuinkamer is van een moderne inrichting voorzien en heeft vrij zicht op de groene binnenplaats. Naast haar eigen activiteiten biedt de locatie onderdak aan de bedrijfjes taart- en lunchroom BUUF in de Serre en wijnbar Zuster Margeaux. Kenmerkend voor Mariënhof zijn de creatieve horecaconcepten zoals de riemen met kokers vol notenmelange en sapflessen om iedereen op maat te voorzien. Daarnaast worden de deelnemers door een (zwangere!) vinologe begeleid tijdens een proeverij van een alternatief voor alcoholvrije wijn en een wijn uit een wijngaard van Nederlandse eigenaren bij Mont Ventoux. 



Industrieel erfgoed

Na een lange en warme dag keert de groep terug naar bar DLC, dat net als de Rijtuigenloods onderdeel uitmaakt van de Wagenwerkplaats. Dit terrein werd in 1904 aangelegd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en was de plek waar spoorwegmateriaal werd hersteld. Tegenwoordig is het terrein een rijksmonument en een evenemententerrein. Op het terrein en in de Rijtuigenloods staan diverse oude treinwagons opgesteld. De Rijtuigenloods is een mooie, industriële locatie waar 200 tot 2.000 gasten kunnen worden ondergebracht. Verspreid over de loods en de Wagenwerkplaats liggen bovendien nog 15 subzalen, waaronder unieke rijtuigen zoals het eerder genoemde Centrale Ketelhuis. Een van deze subzalen is het DLC restaurant waar twee dames van Meisjes van de Wijn de eventplanners op een keur aan bijzondere wijnen trakteren. Even later arriveert de frietkar van Frietendorf. Na het aflopen van het Goodiebagbuffet in de kas keert iedereen tevreden huiswaarts.

Ook deelnemen?
De Locatietour Amersfoort is georganiseerd door Linda Kerkhoven en Locatie Amersfoort. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan eens de sfeerimpressie van deze Locatietour




Op www.locatietour.nl kun je de aftermovies van eerder georganiseerde tours bekijken. Ook organiseert Linda Kerkhoven dit jaar nog een 24-uurs experience in samenwerking met de Carlton Hotel Collection (9 en 10 september) en een Locatietour door Woerden (7 oktober).  


Kennisessie over Event Blueprint

Een vast onderdeel van de Locatietour is een korte kennissessie. Ditmaal mocht Rutger Bremer, mede-oprichter van Momice, bij Seats2meet Amersfoort wat meer vertellen over het nieuw ontwikkelde Event Blueprint. Deze methodiek is speciaal ontwikkeld om planners te helpen hun doelstellingen te bepalen en te behalen. Hiervoor schakelde Rutger Bremer de hulp in van gedragswetenschapper Gert Slob van de Behaviour Change Group. Het Event Blueprint speelt in op de intrinsieke motivatie van de deelnemer; wat triggert hem of haar om te besluiten deel te nemen aan een evenement. De tool bestaat uit vijf verschillende stappen, waaronder een bepaling van het gedrag dat deelnemers na deelname zouden moeten vertonen en een duidelijke doelgroepomschrijving. Hoewel de doorlopen van de stappen volgens Bremer niet altijd even makkelijk gaat, garandeert de tool wel een duidelijk inzicht in de ROI. Het Event Blueprint is gratis te downloaden via www.eventblueprint.nl.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Linda Kerkhoven

Tags:
Locatietour I Linda op Locatie | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Postbus
3500 AA
Utrecht
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement