Bovendonk: Authentieke parel van Cuypers




Vraag iemand om naast het Centraal Station en het Rijksmuseum van Amsterdam nog een architectonische creatie van Pierre Cuypers te noemen en het wordt stil. Zijn derde grote meesterwerk houdt zich verborgen in WestBrabant: seminarie Bovendonk in Hoeven. Dit uitzonderlijk authentieke rijksmonument verwerft steeds meer bekendheid als conferentiecentrum en hotel.

Tekst Aart van der Haagen

Op decente wijze word je ontvangen door de geur van nostalgie. Prachtige elementen als stenen gewelven, glas-in-loodramen, lambriseringen en een mozaïekvloer met een afwisselend patroon hebben hier meer dan honderd jaar kunnen rijpen en ademen letterlijk en figuurlijk historie. Tijdens een rondleiding door Bovendonk val je van de ene verbazing in de andere, met als hoogtepunt de bibliotheek met zijn fascinerende hangconstructie, een exacte kopie van die in het Amsterdamse Rijksmuseum. “Een unieke belevenis om daar te vergaderen of een presentatie bij te wonen”, meent operationeel manager Tim Berendsen terecht. Vervolgens toont hij de in 2008 gerestaureerde kapel, geschikt om gezelschappen tot 350 mensen te ontvangen. Wijzend op het opvallend diepe altaar met links het orgel zegt hij: “Ideaal als podium. De modernste audiovisuele middelen en een technicus laten we gewoon invliegen.”

Circulaire economie
De geheel ommuurde binnentuin biedt mogelijkheden om evenementen voor maximaal zo’n duizend personen te organiseren. Berendsen: “Tussen de open gewelven kun je mooie stands plaatsen. Door de beschutte ligging kom je bovendien goed uit qua akoestiek. Productpresentaties, netwerkbijeenkomsten, breakoutsessies, teambuildingsactiviteiten, bedrijfsfeesten, bruiloften, verzin het en we realiseren het. Trouwens, zie je de put hier? Die vangt al sinds de oplevering van het gebouw in 1906 het regenwater uit de goten op. Het werd van oorsprong al gefilterd, omhoog gepompt naar twee waterbekkens op zolder en vervolgens gebruikt om de toiletten door te spoelen en de was te doen.” Circulaire economie avant-la-lettre vind je terug in bouwmaterialen die eerder verwerkt waren in het voorgaande seminariegebouw, dat tussen 1817 en 1906 op deze plaats stond. Herbestemming past natuurlijk ook perfect in dat plaatje, een proces dat Bovendonk vroeg in de jaren negentig al onderging. “Sinds 26 jaar heeft het een hoofdfunctie als conferentiecentrum en hotel, hoewel de bovenste verdieping nog steeds een priesteropleiding huisvest.”

Veelzijdig complex 
Het complex van 21.000 vierkante meter liep met zijn indeling destijds al vooruit op de huidige bestemming. “We hebben achttien zalen in verschillende formaten, waarvan drie tot honderd personen en dus de grote kapel tot 350 man”, aldus Berendsen. “De horeca, met enerzijds een brasserie en anderzijds een gewelfde tweedelige zaal, kan in totaal zo’n 450 mensen ontvangen. Daarnaast beschikken we over 93 hotelkamers. De helft ervan heeft een eigen douche en toilet, de andere helft gaan we in de komende jaren ombouwen tot 24 juniorsuites.” Bovendonk biedt genoeg mogelijkheden voor informele momenten tussen de zakelijke activiteiten door, zoals een wandeling in het park of een workshop bierbrouwen, georganiseerd met de lokale brouwerij op Bovendonk. Ook de catering vindt in huis plaats, met gebruikmaking van streekproducten. “We zitten in het samenwerkingsverband Zand & Klei, dat alles rechtstreeks bij de lokale agrariërs koopt.” In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen geeft Bovendonk de ruimte aan mensen met een arbeidsbeperking, zowel in de keuken als in de groenvoorziening. Verder kunnen studenten van de horecaopleiding er een aantal dagen per week aan de slag, als deel van hun lesprogramma.

Pilot voor Nederland
Sinds oktober 2018 kent Bovendonk de MUST-status voor cultureel erfgoed, de hoogste gradatie die in Noord-Brabant te behalen valt. Na de publieke openstelling vond het management in de Provincie Noord-Brabant een welwillende partner om samen met een ontwikkelaar en een ingenieursbureau in installatietechniek een revitaliseringsplan voor de komende zeven jaar uit te werken, dat naast een restauratie met behoud van authenticiteit en een uitgebreidere benutting van de beschikbare ruimten een ambitieus doel omvat: energieneutraliteit bereiken. “Op het gebied van erfgoed wordt dat een pilot voor heel Nederland”, vertelt Berendsen. “Het gebouw krijgt 36 verschillende modellen verwarmingstechnieken, toegespitst op de specifieke ruimten en gebruik, van lage- en hogetemperatuurverwarming tot pelletkachels en warmtepompsystemen. De monumentale energiecentrale zal straks de computergestuurde regeltechniek huisvesten. Uiteraard gaan we van het gas af; nu al schakelen we geleidelijk over op elektrisch koken. Overigens reserveren we acht procent van onze omzet voor de restauratie en het onderhoud van Bovendonk, dus onze gasten dragen direct bij aan het behoud van cultureel erfgoed. Naast die maatschappelijke gedachte doe je hier een ervaring op om nooit meer te vergeten.”


www.bovendonk.nl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Conferentiecentrum & Hotel Bovendonk

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement