Maak kennis met dé circulaire evenementenlocatie van Nederland: Amsterdome





In Amsterdam Sloterdijk opende op 30 november een bijzondere locatie haar deuren. TeKa Groep ging over tot een sterk staaltje circulair bouwen en toverde de koepel van het voormalige Aviodome om tot een duurzame evenementenlocatie met een capaciteit van 200 tot 1.000 personen.



Amsterdome bestaat uit een spectaculaire koepel van 1.100 aluminium panelen op slechts vijf pilaren. De geodetische constructie is 24 meter hoog en heeft een spanwijdte van zestig meter. Deze avantgardistische koepel was het Aviodome, waarin het Nationaal Luchtvaart Museum was gevestigd. In 2003 werd de koepel afgebroken en in delen opgeslagen in containers. Naar het materiaal werd niet meer omgekeken totdat Timo Kruft, directeur van TeKa Groep, besloot de onderdelen te kopen en de koepel opnieuw op te bouwen als evenementenlocatie Amsterdome. Omdat maar liefst 95 procent van het oorspronkelijke gebouw kon worden hergebruikt en slechts het metselwerk onder de koepel is vervangen door glazen panelen, is Amsterdome een mooi voorbeeld van circulair bouwen.



Futuristische look 
Dankzij de glazen panelen die tussen de vijf pilaren zijn aangebracht, komt er veel natuurlijk daglicht de Amsterdome binnen. Dat merk je al bij binnenkomst in de ruime foyer. De locatie oogt futuristisch en industrieel dankzij de aluminium panelen, de witte wanden en de lichtgrijze betonvloer. Alle zalen en subruimtes, samen goed voor een vloeroppervlakte van 5.000 m2, zijn ondergebracht in een witte constructie van twee verdiepingen hoog. Voor de inrichting is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Dit staat ook op diverse plekken op de muren vermeld. Zo zijn de wanden van de constructie gemaakt van gerecycled gips en bestaat de betonvloer voor 75 procent uit hergebruikte materialen. De plafonds zijn gemaakt van hout. Ook de toiletpotten zijn hergebruikt. De puien en de vloerbedekking in een aantal ruimtes zijn afkomstig van het Belastingdienstkantoor in Hoofddorp.



Containerdeuren
Amsterdome beschikt over 17 verschillende ruimtes en is daarmee als locatie zeer geschikt voor een congres, productpresentatie, evenement of kick-off. Elke ruimte kan geheel naar wens worden ingericht. Op de begane grond liggen naast de foyer twee barren en een grote plenaire zaal tot 1000 personen met garderobe. De grote plenaire zaal is qua opstelling flexibel. Zo kan er voor een theateropstelling gebruik worden gemaakt van designstoelen. Een aantal hiervan zijn gemaakt van oude koelkasten, vervaardigd door middel van 3D-printing.

De zaal is voorzien van een 17 meter breed curved scherm, high-end audio-apparatuur en bewegende LED-verlichting. De barren hebben een industriële look and feel dankzij een keur aan hergebruikt materiaal. De voorkant is gemaakt van delen van de oude opslagcontainers. Twee sets containerdeuren zijn als ornament tegen de muur gezet. De lampen boven de bar zijn gemaakt van eerder gebruikte lampen, afkomstig van Station Brussel. De statafels zijn gemaakt van geperst gerecycled plastic, net als de bureau- en buffettafels in het gebouw.

Om de grote zaal heen liggen diverse subzalen. De wanden van de subruimtes zijn behangen met wit gerecycled behang. De stoeltjes zijn van gerecycled hout. De subruimtes ogen licht en clean en hebben volop daglicht. Via een grote trap kom je bij twee open ruimtes met een bar op de eerste verdieping. Ook hier is de lichtgrijze vloer gemaakt van gereclycled materiaal. Op de tweede verdieping bevindt zich nog een vide met ruimte voor 300 personen. Hier heb je vrij zicht op de aluminium panelen van de koepel.



Seizoensproducten
Naast de intensieve inzet van hergebruikte materialen is ook de bedrijfsvoering van de Amsterdome duurzaam. De locatie is optimaal geïsoleerd en beschikt over energielabel A++. Een eigen warmte-koudeopslaginstallatie zorgt voor het koelen en verwarmen van het gebouw. In de winter wordt eventueel nog extra gebruik gemaakt van stadsverwarming. Overal in het gebouw hangt LED-verlichting. Hetzelfde geldt voor de food & beverage. Voor het samenstellingen van lunches, diners en snacks wordt zo veel mogelijk gewerkt met biologische- en seizoensproducten. De basisingrediënten zoals groente, fruit, vlees en brood komen van ondernemers uit de regio. Er wordt dus enkel gewerkt met verse producten met een kleine ecologische voetafdruk. Deze ingrediënten kunnen naar wens worden bereid tot een viergangendiner, maar ook shared dining en foodcorners met streetfood behoren tot de mogelijkheden.

Met aandacht voor optimaal hergebruik van materialen, aandacht voor een duurzame bedrijfsvoering en duurzame catering mag de Amsterdome zich met recht de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland noemen. Wie nieuwsgierig is, kan een vrijblijvend locatiebezoek aanvragen en zich verwonderen over de prachtige architectuur en de bijzondere sfeer.



Optimale bereikbaarheid
Dankzij haar ligging in Amsterdam Sloterdijk is Amsterdome uitstekend bereikbaar via de ringweg A10 en de A5. Uniek pluspunt is het feit dat je er gratis kunt parkeren. Ook zijn er elektrische oplaadpunten aanwezig. Reizen per openbaar vervoer naar deze duurzame locatie is uiteraard ook mogelijk. Station Amsterdam Sloterdijk ligt op vijftien minuten loopafstand, maar het is ook mogelijk om het laatste gedeelte van de reis per bus of OV-fiets af te leggen.

Rondleiding
Nieuwsgierig geworden? Plan vrijblijvend een locatiebezoek en bewonder Amsterdome van binnen.

www.amsterdome.nl

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Amsterdome

Tags: teka groep next venue
Algemene voorwaarden | privacy statement