Upgrade voor The Lancaster Hotel en American Hotel



De Amsterdamse charme

Amsterdam, de metropool die ondanks zijn internationale allure zo heerlijk de charme van een knusse Hollandse stad blijft ademen. Wanneer je er verblijft, wil je dat ten volle proeven, ook als je een overnachting boekt. The Lancaster Hotel en het American Hotel dragen met trots hun Amsterdamse roots uit, ook of zelfs júist na een recente upgrade. 

Tekst Aart van der Haagen



The Lancaster Hotel en American Hotel behoren allebei tot Eden Hotels, een familiebedrijf met een landelijke spreiding van karakteristieke hotels, gelegen in binnensteden. Ze kenmerken zich door een sterk onderscheidend vermogen in sfeer en beleid, bovendien beschikken ze - zeker in Amsterdam - over bijzondere restaurants. “De hotels krijgen de vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren en daarmee het serviceniveau richting de gasten op een verrassende wijze in te vullen”, vertelt Max Hermers, general manager van het American Hotel. “Intern spreken wij van ‘Eden-helden’; speciaal opgeleide medewerkers die de overige medewerkers via trainingen prikkelen om zich vrij te bewegen in hun creativiteit. We wijzen in ons Café Americain bijvoorbeeld elke dag een andere tafel aan waarmee ze iets bijzonders mogen doen, als ze de gasten maar verrassen en daarmee de verwachtingen overtreffen. Laatst werd voor een jarige gast ongevraagd de kamer versierd, iets dat op veel waardering mocht rekenen. Sowieso geven de gasten in de reviews die ze op internet schrijven veel complimenten over de wijze waarop onze medewerkers hen van dienst zijn.”

Zeer lange historie

Aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, pal tegenover Artis, vinden we The Lancaster Hotel. Het kent een gemoedelijk familiekarakter en een zeer lange historie, die teruggaat tot 1900. “Het werd gebouwd als woonhuis en kreeg later een bestemming als Joods bejaardentehuis en vervolgens een vaste overnachtingsplek voor KLM-piloten”, weet general manager Hans Komen. “Sinds de net afgeronde uitbreiding met 31 nieuwe superior rooms beschikken we over 122 recent gerenoveerde kamers met een eigentijdse, verrassende inrichting. Ontbijt serveren we in bar-restaurant The Birdhouse, een plek waar gasten en dan vooral de buurt de hele dag komen voor een lunch, een diner, koffie of een borrel. Dit geeft qua ambiance een knipoog naar Artis, met een op vogels georiënteerd interieurdesign.” De algehele opwaardering laat The Lancaster Hotel, dat een uitstekende uitvalsbasis biedt om bijvoorbeeld het Joods Historisch Museum, de Hermitage of de Hollandsche Schouwburg te bezoeken, stijgen tot de bovenste regionen van de categorie ‘drie sterren superior’. Het ligt in een statige buurt, één van de groenste van Amsterdam bovendien, op een mooie doorgangsplek van het centrum naar het steeds hipper wordende stadsdeel Oost. 

Absolute parel

De prachtige gevels met jugendstil- en art deco-elementen van het American Hotel, op de hoek van het Leidseplein en de Leidsekade, zullen herkenning oproepen bij iedereen die wel eens een film of een televisieserie kijkt met een wezenlijke rol voor Amsterdam. “Vaak zeggen mensen, zelfs gasten van buiten Europa, dat ze het van de verhalen van hun ouders en zelfs grootouders kennen”, aldus Hermers. “Het spreekt nog altijd tot de verbeelding, midden in het stadshart, bij de gracht en aan een plein dat zich meer dan ooit ontwikkelt tot een toeristische pleisterplaats. We investeren sinds 2016 fors om het hotel zijn nostalgische grandeur terug te geven, de status van ‘grande dame’ in Amsterdam. 74 van de 175 kamers zijn in 2016 in het nieuw gestoken en de badkamers krijgen later dit jaar nog een opfrisbeurt, terwijl we de overige 101 kamers momenteel volledig aanpakken. In de luxe uitstraling, dankzij onder meer hoogpolig tapijt, klassiek behang en handwerk-sierlijsten, vind je de jugendstil en art deco-stijl van de buitengevels terug. Het hogere segment bedienen we straks met ten minste 22 juniorsuites.” De absolute parel van het viersterren-superior-hotel vormt volgens Hermers het bekende Café Americain, dat met elementen als glas-in-loodramen, Tiffany-lampen, muurschilderingen, vintage meubilair en een prominente bar de huiskamersfeer van vroeger terugbrengt. 

Sterrenkok

Over ontbijten, lunchen en dineren gesproken: de keukens van deze twee hoofdstedelijke Eden Hotels laten zich leiden door de receptuur van sterrenkok Peter Gast, die zijn begenadigde manier van eten bereiden gedurende enkele maanden heeft geïmplementeerd. “Daarmee bieden we onze gasten op alle tijdstippen van de dag een fantastische culinaire beleving”, meent Komen. “Sowieso leggen we hen op beide locaties in de watten met alle mogelijke faciliteiten, waarbij we tijdens de renovaties de wensen en behoeften die we in reviews lazen hebben meegenomen. Zaken als meerdere USB-poorten en WiFi van hoge kwaliteit, ongeacht het aantal devices, behoren nu tot de vanzelfsprekendheden op alle kamers. Verder zijn in de meeste gevallen de badkamers van inloopdouches voorzien; een trend van de laatste jaren.” Daarmee lopen deze markante accommodaties van Eden Hotels helemaal in de pas met de huidige tijd, met behoud van hun Amsterdamse karakter, waartoe we ook de inkoop van lokale producten mogen rekenen. “Zowel in The Lancaster Hotel als in het American Hotel staat een team van trouwe, enthousiaste medewerkers, die de stad als geen ander kennen en de gasten graag wegwijs maken in de culturele en culinaire mogelijkheden”, zegt Hermers. “Het geeft een extra dimensie aan het ‘proeven’ van Amsterdam.”

 

www.thelancasterhotelamsterdam.com
www.amsterdamamericanhotel.com

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Eden Hotels Nederland

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement