LUMA in Museum aan het Vrijthof



Voor de wintertentoonstelling LUMA in Museum aan het Vrijthof zijn vijf hedendaagse kunstenaars aan elkaar gelinkt. LUMA toont o.a. installaties, lichtsculpturen, fotowerken en schilderijen. In de expositie wordt op verschillende manieren gezocht naar een wijze om de kracht van licht uit te leggen. Zij gebruiken licht als communicatiemiddel.
 
Jean-Marc Spaans maakt met zijn fotowerken het grootste deel uit van de tentoonstelling. Spaans schildert als het ware met licht en legt dit vast middels fotografie (lange sluitertijd). Hij tekent sporen licht door de ruimte met gekleurde neon tubes. De sporen licht nemen de vorm aan van geometrische patronen, design, meubilair en architectuur. Spaans is in elke foto aanwezig, zichtbaar of onzichtbaar. Er zullen 11 van zijn werken tentoongesteld worden.
 
Naast de serie fotowerken worden er nog werken tentoongesteld van vier andere kunstenaars. De lichtwezens van Jürgen Reichert bestaan uit lichtobjecten gemaakt van siliconen, textiel en pigment. Reichert maakt licht - een materiaal zonder stoffelijke eigenschappen - tastbaar. Als een wetenschapper geeft hij elk van zijn lichtwezens een Latijnse naam. Het werk van Pasqualotto omvat mixed media lichtinstallaties. Hij werkt altijd vanuit een thema uit de geschiedenis en maakt een vertaling naar het heden. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld verloop van tijd, de pijn van het ouder worden, erosie en reflectie op de moderne samenleving. De visuele installaties van Jan-Paul van der Weerd zijn als een spel tussen licht en donker. Het zijn autonome installaties gemaakt voor evenementen, performances en festivals. Als laatste worden er schilderijen van Vin Sculptras (alias voor Vincent Schuijren) in olie tentoongesteld. Alle werken hebben een sculpturaal vermogen en filosofische achtergronden. De werken van Sculptras creëren een eigen universum met soms subtiel neergezette monsters als relativerende hoofdfiguranten.
 
LUMA wordt georganiseerd in samenwerking met Galerie MOA (side location) en PontArte. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Museum aan het Vrijthof. 

Wie een bezoek aan deze tentoonstelling wil combineren met een zakelijke bijeenkomst, kan ’s avonds terecht in het multifunctionele Grand Cafe Soiron. Deze ruimte is te huur voor speciale gelegenheden zoals feesten, recepties, vergaderingen of jubilea. www.grandcafemaastricht.nl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement