Nederland gastheer voor internationaal symposium over duurzame thermische energie uit de oceaan



Fabien Cousteau keynote spreker op International OTEC Symposium

Na eerdere edities in Hawaï, Korea en Maleisië is Nederland is dit jaar gastheer voor de vierde editie van het jaarlijkse Internationale Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) Symposium. OTEC is een duurzame bron van energie die gebruik maakt van het natuurlijke temperatuurverschil tussen warm oppervlaktewater en koud diepzeewater in tropische oceanen.

Het evenement start op 25 oktober in het Science Center van de Technische Universiteit Delft. Een breed scala aan internationale experts zal spreken over de huidige stand van de techniek, en over diverse projecten wereldwijd. De tweede dag wordt gehouden als onderdeel van de Offshore Energy conferentie in het RAI congrescentrum in Amsterdam. Oceanograaf en documentairemaker Fabien Cousteau trapt de dag af met een keynote presentatie. Daarna ligt de nadruk van het programma op de markt en certificering. Met afgevaardigden van onder andere de Europese Commissie, financiële instellingen, het Internationaal Energieagentschap (IEA-OES) en het International Renewable Energy Agency (IRENA) worden kansen besproken voor de verdere ontwikkeling van de markt voor OTEC.

Pleidooi Cousteau duurzaam gebruik oceanen
Fabien Cousteau, kleinzoon van wijlen oceanograaf Jacques Cousteau treedt in de voetsporen van zijn grootvader als ontdekkingsreiziger van de oceanen. Hij pleit voor een duurzaam gebruik van de oceanen. Net als zijn grootvader is ook Fabien Cousteau een fervent aanhanger van de wereldwijde ontwikkeling en implementatie van OTEC-systemen. In zijn keynote speech zal hij op basis van zijn brede ervaringen, inzicht geven in de noodzaak en de mogelijkheden van de wijdverbreide toepassing van deze technologie. Cousteau grijpt ook de gelegenheid aan om een basisschool in Amsterdam, Montessorischool De Amstel, te bezoeken en zijn boodschap van duurzame instandhouding en het gebruik van de oceanen met een jonger publiek en daarmee toekomstige generatie te delen.

Toepassing OTEC
De OTEC-technologie zet temperatuurverschillen van 20 °C of meer om in schone, betrouwbare en voorspelbare baseload elektriciteit. Tropische gebieden, met populaties vlakbij de kust, hebben daarmee de ideale omstandigheden om met OTEC volledig aan hun snel groeiende energievraag te voldoen. OTEC maakt momenteel de stap naar de fase van commerciële productie van elektriciteit met in ontwikkeling zijnde en aangekondigde projecten in bijvoorbeeld het Caribisch gebied, China, Japan, Hawaï, Korea en India. Dit opent mogelijkheden voor de industrie die actief zijn in de offshore sector, zoals offshore windenergie en olie & gas.
Ook voor toepassing in Nederland kan OTEC een belangrijke rol spelen. Uit een recent, in opdracht van minister Kamp uitgevoerd, onderzoek blijkt dat voor een aantal Nederlands Caribische eilanden, OTEC een essentiële rol speelt in de transitie naar duurzame energie.

Meer informatie
Aanmelden kan via http://www.otecsymposium.org. Ook locaties en meer informatie over het volledige programma zijn hierop terug te vinden.

Het OTEC symposium wordt dit jaar georganiseerd door de OTEC Foundation, Bluerise en de TU Delft in nauwe samenwerking met de Topsector Water, Navingo en InnovationQuarter die allen de ontwikkeling van OTEC ondersteunen, aangezien dit zal leiden tot een verdere versterking van het Nederlandse offshore sector en een aanzienlijke groei in kennisintensieve werkgelegenheid.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement