Gedeputeerde en burgemeester ontsnappen uit Escape Loevestein dankzij Hugo de Groot



Of het zonder hulp van Hugo de Groot gelukt was, is zeer te betwijfelen. Als officiële openingshandeling werden gedeputeerde van provincie Gelderland Josan Meijers, Burgemeester Rehwinkel van Zaltbommel, Wethouders Bergsma en Jorritsma van Gemeente Woudrichem, Wethouder Bel van Gemeente Lingewaal en Bert Jan Koekoek van bestuur Stichting Vrienden Slot Loevestein, opgesloten in de escape room van Slot Loevestein. Aan hen de taak om binnen een uur te ontsnappen uit de escape room en deze zo officieel te openen Gelukkig was Hugo de Groot speciaal voor deze gelegenheid teruggekomen naar het Slot. Met zijn eerdere succesvolle ontsnapping uit Loevestein, was hij de aangewezen persoon om deze VIP’s bij te staan en waar nodig tips te geven.
Beheerder Jacques Mombers vervulde opnieuw met verve de rol van Hugo de Groot. “Erg leuk om zo te helpen bij de openingshandeling”, vertelt hij enthousiast. “Ondanks dat nog niemand uit de groep eerder een escape room gespeeld had, wisten ze het tactisch goed te benaderen. Slechts één keer moest ik een tip geven toen de groep was vastgelopen. Normaal gebeurt dat natuurlijk met de telefonische hulplijn die in de kamer aanwezig is, maar speciaal voor vandaag mocht ik er ‘live’ bij zijn. Gezien mijn eerdere ontsnappingservaring was dit voor mij een fluitje van een cent.”

Jacques, die al 43 jaar beheerder is, kent het kasteel en haar geschiedenis op zijn duimpje. “Een betere locatie is haast niet denkbaar. Op de plaats waar de meest spectaculaire gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond hebben we nu een Escape Room gerealiseerd. Nu kan iedereen, net als Hugo, proberen om uit Slot Loevestein te ontsnappen. Een unieke combinatie van vrijetijdsbesteding van nu in de historische omgeving van toen.” Hij glimlacht nog eens tevreden, “Het is voor ons een hele mooie aanvulling op de bestaande activiteiten en evenementen.”

Escape Loevestein
De Escape Room ‘De Groote Ontsnapping staat in het teken van grenzen en vrijheid. Hoe is het om als vrije geest gevangen te zitten en aan alle kanten beperkt te worden? In het gedachtegoed van Hugo de Groot worden grenzen verkend: de grenzen van tolerantie, van vrijheid van meningsuiting én persoonlijke grenzen.
Enerzijds is het dus een spannend, uitdagend en onvoorspelbaar ontsnappingsspel.
In de duistere vertrekken van het middeleeuwse monument worden gasten op de proef gesteld, terwijl de klok genadeloos doortikt. Bezoekers moeten binnen de tijd alle raadsels, geheimen en puzzels oplossen om te ontsnappen uit de cel.

Anderzijds biedt een Escape Room op zo’n unieke locatie nog veel meer. Directeur Ien Stijns: “Het thema ‘vrijheid van meningsuiting’ is sinds een aantal jaar zeer actueel. Met de Escape Room willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet goed of fout is. Speciaal voor scholen hebben we een programma ontwikkeld waarbij ze in kleine groepen de escape room spelen, en daarnaast ook de discussie voeren over vrijheid van meningsuiting. We willen ze echt aan het denken zetten met dit programma.”

Cultuur en Erfgoed Provincie Gelderland
In het kader van het programma Cultuur en Erfgoed 2017 van provincie Gelderland heeft Slot Loevestein een bijdrage gekregen om het project Escape Room Slot Loevestein te realiseren. Dit als eerste onderdeel van de nieuwe presentatie over Hugo de Groot, die in 2021 400 jaar geleden ontsnapte uit het Slot. Tevens hebben de Stichting Vrienden en Leenheren van Slot Loevestein bijgedragen aan de realisatie van de escape room.

Partners
De escape room is ontwikkeld door MMEK’ uit Utrecht. Het ontwerpbureau is gespecialiseerd in het bedenken en realiseren van interactieve ruimtes, waaronder ook escape rooms. Martijn Meeske “Het ontwerpen van Escape Loevestein was een prachtig project voor MMEK’. Een mooi verhaal en een nieuwe richting in het brede veld van experience design waarin MMEK’ actief is. Het bedenken van het interactieve ontsnappingsspel met spannende verhalen en puzzels lag in het verlengde van ons prijswinnende ontwerp voor Geofort. Opnieuw een mooie belevenis voor kinderen in het gebied langs de Waal!”

Novitas Heritage is de exploitant van de escape room. “De locatie van de Escape Room, gesitueerd in het eeuwenoude fort, was voor ons doorslaggevend. Als erfgoedbureau zoeken wij constant nieuwe presentatietechnieken van erfgoed, iets wat in Slot Loevestein duidelijk te beleven is!”

De escape room is te boeken via www.escapeloevestein.nl.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement