Meest gastvrije steden en de effecten van massatoerisme



De Verenigde Naties vieren de Internationale Dag van de Stad op 31 Oktober. Het evenement is bedoeld om dit jaar’s thema ‘Innovatief bestuur, open steden’ te ondersteunen. TravelBird heeft in teken van het thema van dit jaar ‘Innovatief bestuur, open steden’ onderzoek gedaan naar duurzame toerisme en wereldwijde verstedelijking.

Singapore scoort het hoogst en is de meest gastvrije stad, dit komt mede door een succesvol beleid waarin de hoge bezoekersaantallen goed worden opgevangen. De stad beschikt over het beste vliegveld ter wereld en een veilig ecosysteem.
Rotterdam, Nederland staat op nummer 5 van de 100.

Het online reisbureau TravelBird heeft onderzoek gedaan naar hoe internationale steden scoren in gastvrijheid ten opzichte van het niveau van massatoerisme. Zoals deze zomer door veel media is uitgelicht, neemt de druk op sommige steden door toerisme enorm toe, wat een sterke invloed heeft op lokale gemeenschappen en de reisbeleving van toeristen. Als reisbureau vindt TravelBird dat ze de plicht hebben om duurzaam toerisme te promoten. Dit onderzoek is in eerste instantie uitgevoerd om te achterhalen welke steden indrukwekkende initiatieven nemen om toeristen op een verantwoordelijke manier te verwelkomen. Daarnaast is het doel om de impact van massatoerisme op inwoners van de steden aan te kaarten.

Voor de rangschikking van de steden is eerst de mondiale top 500 toeristische bestemmingen geanalyseerd (cijfers van UNWTO). Deze lijst is gebaseerd op meerdere factoren, zoals een welkome plek van binnenkomst (vliegveld, treinstation, etc.), het geluk van inwoners, de bereidbaarheid om toeristen onderdak te bieden en de beheersing van de Engelse taal. Daarnaast is door middel van een vragenlijst aan meer dan 15.000 journalisten gevraagd om de gastvrijheid van de geselecteerde steden te beoordelen op basis van eigen ervaring.

Vervolgens heeft TravelBird met behulp van een formule alle resultaten samengevoegd en zo de mate van massatoerisme binnen de steden vastgesteld. Op basis van de uitkomst is de lijst van de uiteindelijke top 100 steden samengesteld. Dit onderzoek geeft een nauwkeurige selectie van populaire steden weer om op deze manier een internationaal overzicht te bieden. Er zijn ongetwijfeld nog vele andere gastvrije steden die niet in het onderzoek zijn meegenomen.

Als een stad boven haar draagkracht opereert, ontstaan er problemen zoals drukte, lange wachtrijen en stijgende kosten. Dit draagt allemaal bij aan een negatieve impact op lokale inwoners en daarmee op de gastvrijheid. Om een complex probleem als massatoerisme meetbaar te maken, hebben specifiek gekeken naar de toeristische draagkracht van elke stad. Dit is berekend door de volgende factoren te vergelijken: het aantal inwoners ten opzichte van het aantal toeristen tijdens het hoogseizoen en het aantal gelicenseerde hotelbedden in combinatie met het aantal beschikbare bedden dat via andere netwerken wordt verhuurd (per vierkante kilometer). Tot slot heeft TravelBird een tweede representatieve peiling gehouden waarin ze aan lokale inwoners hebben gevraagd hoe toerisme het dagelijks leven in de stad positief of negatief beïnvloedt. Deze gegevens zijn gebruikt om een afgewogen gemiddelde van de definitieve massatoerisme score te berekenen.

“Als stakeholder in de toekomst van het reizen, heeft TravelBird de verantwoordelijkheid om het groeiende probleem van massatoerisme aan te pakken,” zegt TravelBird CEO Steven Klooster. “Het onderzoek dient als eerste stap naar een duurzame toekomst. Het is tijd dat er actie ondernomen wordt en dat betekent dat TravelBird en andere reisorganisaties, inwoners en lokale overheden oplossingen moeten vinden om massatoerisme tegen te gaan op de plekken die het meest door dit probleem worden geraakt. TravelBird gelooft erin dat toerisme juist een positieve uitwerking kan hebben op lokale bestemmingen. Met goede kennis van de problemen, innovatief denken en verstandige wetgeving kunnen we het massatoerisme tegengaan”.

Meer resultaten van het onderzoek:
-Kopenhagen, Denemarken is de meest gastvrije stad volgens de reisdeskundigen.
-Singapore scoort het hoogst als punt van binnenkomst.
-Abu Dhabi, VAE is de veiligste stad van de ranglijst.
-Oslo, Noorwegen is de gelukkigste stad.
-Dublin, Ierland scoort het hoogst voor bekwaamheid in het Engels.
-Parijs, Frankrijk is de stad waar mensen het meest gastvrij naar toeristen zijn.
-Doha, Qatar, Manamah, Bahrein en Lima, Peru hebben het laagste niveau van massatoerisme.

Nederland heeft steden die zowel deel uitmaken van de top 10 en de onderste 10 voor massatoerisme. Amsterdam staat op positie 10 bij de laagst genoteerde steden voor massatoerisme en Rotterdam staat op positie 4 bij de beste steden voor een laag niveau massatoerisme.

Het volledige onderzoek vind je hier: https://travelbird.nl/de-meest-gastvrije-steden/
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement