Sanoma en RAI Amsterdam meten wat beursbezoekers ‘triggert’Onderzoek naar eventbeleving met eye tracking op vt wonen&designbeurs

Wat ziet en raakt een bezoeker tijdens een event? Dat testte RAI Amsterdam en Sanoma tijdens de vt wonen&designbeurs (3 t/m 8 oktober 2017). Door middel van o.a. eye tracking en galvanic skin response (GSR) werd op innovatieve wijze onderzocht hoe een event wordt beleefd. De gebruikte onderzoeksmethoden zijn nieuw in beurzenland.

Tijdens de vt wonen&designbeurs kreeg een geselecteerd aantal bezoekers een speciale bril op en een klein kastje om hun pols. Met de bril werd gemeten waar je naar kijkt en met het kastje werd de huidgeleiding gemeten. Zo werd met eye tracking en galvanic skin response (GSR) specifiek gekeken in hoeverre je geraakt werd of opgewonden raakte door datgene wat je zag en wat dit met de eventbeleving deed. In het tweede onderdeel van het onderzoek werd op enkele stands door middel van wifi gemeten hoeveel personen er op de stands kwamen. Dit innovatieve onderzoek geeft een eerste aanzet om op een andere manier inzicht te verkrijgen in de ROI van een beurs.

Het onderzoek op de vt wonen&designbeurs is onderdeel van een groter onderzoek naar de impact van evenementen dat Sanoma in 2016 is gestart. Onderzoeksbureau Validators voert in opdracht van Sanoma en RAI Amsterdam het onderzoek uit. Eind dit jaar worden de onderzoeksresultaten bekend gemaakt.

Ambities van de RAI
Het onderzoek sluit naadloos aan op de ambities van de RAI. De RAI wil in de toekomst slimmer gebruik maken van data, indoor-navigatie en andere connectiviteitsoplossingen om het rendement voor de bezoeker, exposant en/ of organisator van een evenement verder te verhogen.

25 jaar vt wonen&design beurs
De vt wonen&design beurs is het grootste en meest complete woonevenement van Nederland. De door Sanoma georganiseerde beurs bestaat dit jaar 25 jaar en was daarom extra feestelijk.