Flint zet met verbouwing AFASzaal in op multi-inzetbare functie zaal



n juli is er een start gemaakt met de verbouwing van de AFASzaal van Flint. Hiermee krijgt de ruimte een meer eigentijdse uitstraling en tevens sluit de zaal zo beter aan bij de foyer. Architect Suzanne Holtz heeft bij haar plannen voor de zaal naar drie belangrijke punten gekeken: belichting, akoestiek en het gebruik. Dit laatste gaat met name over de multi-inzetbare functie van de zaal.

Er wordt hard geklust in de AFASzaal. Van de vroege ochtend tot in de avond zijn er mensen in de weer om de zaal zo snel mogelijk af te krijgen. En dat werpt zijn vruchten af. De verbouwing loopt op schema en de verwachting is dat de ruimte rond 20 augustus klaar is om opgeleverd te worden. In september zijn de eerste evenementen en voorstellingen in de zaal gepland.

Inmiddels zijn de ramen die in de zaal zichtbaar waren weggewerkt en beter geïsoleerd. Dit heeft een geluiddempende werking. Ook zijn de eerste wanden voor de bakstenen muren geplaatst. Daarbij is er rekening gehouden met de akoestiek van de zaal. Architect Suzanne Holtz: “Met de akoestiek hebben we ervoor gezorgd dat je in de AFASzaal een klassiek concert kan geven, maar ook een popconcert. Daar zijn andere vereisten voor nodig. Daarom zijn we met akoestische experts bezig geweest, zodat de muziek het mooiste weerklank krijgt.” Het meest bijzondere volgens Holtz is het zachte membraan dat achter de wanden is geplaatst. Dit is een soort dik isolatiemateriaal dat goed de echo’s van hoge en lage tonen opvangt. Aan het plafond zijn verder een soort driehoekjes opgehangen die boven de echo’s opvangen.

Daarnaast was het volgens de architect belangrijk dat de zaal mooi uitgelicht kan blijven worden. Bij een diner is het bijvoorbeeld mogelijk om de zaal zacht te belichten en bij popconcerten en congressen is een heldere verlichting mogelijk. Er kunnen door de belichting van de wanden namelijk verschillende sferen gecreëerd worden. Hierdoor kunnen er zowel zakelijke evenementen als voorstellingen in de ruimte plaatsvinden.

Holtz wilde verder de rauwe uitstraling van de zaal behouden. Daarom is er voor de stoffen wanden een soort gaas geplaatst. Deze beschermen tevens de wandplaten die gebruikt zijn. Bij feesten kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een bezoeker tegen de wand leunt. Door het gaas is dit geen probleem.

Suzanne Holtz & Wim Woensdregt-Holtz hebben de plannen voor de verbouwing al in 2013 aan Flint gepresenteerd. In dat jaar hebben zij de hele renovatie voor Flint verder uitgewerkt waarna in 2014 de hele foyer werd aangepakt. Vanwege de kosten werden de plannen voor de AFASzaal toentertijd even in de ijskast gelegd.

Op 9 september, tijdens het jubileumfeest van Flint ter ere van het veertigjarige bestaan van het theater, wordt de zaal voor het eerst in gebruik genomen. Dan vindt er een groot feest plaats. Kaarten hiervoor zijn te koop op www.flint.nl.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement