Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid installeert CHAUVET Professional Ovation E-260WW IPHet Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een belangrijke opdracht: het verzamelen, bewaren en toegankelijk maken van het Nederlandse media-erfgoed voor toekomstige generaties. Naast een archief met meer dan een miljoen uren televisie, radio, muziek en film gaande vanaf 1898 tot nu, heeft het Instituut ook een permanente tentoonstelling met een selectie van de hoogtepunten voor het grote publiek.

Om de belichting in de tentoonstellingsruimte te optimaliseren heeft Lichtpunt Theatertechniek de oude halogeenbelichting vervangen door 9 CHAUVET Professional Ovation E-260WW IP armaturen. Interessant genoeg was het vooral hun waterdichtheid waardoor deze armaturen ideaal waren voor deze installatie.
“Een van de doorslaggevende factoren om voor deze Ovation armaturen te kiezen was hun IP-65 waarde,” zei Leon Van Warmerdam van Lichtpunt Theatertechniek. “In tegenstelling tot de oude halogeen armaturen, waarin het stof zich ophoopte, is de behuizing van de Ovation E-260WW IP volledig stof- en waterdicht. Als gevolg daarvan zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk, wat belangrijk is aangezien de armaturen aan een 14-meter hoog plafond bevestigd zijn en dus moeilijk te bereiken zijn.”

Naast de onderhoudsproblematiek wou het Instituut ook het Instituut dat de installatie zowel energie-efficiënt als betrouwbaar was om zo te kunnen besparen op kosten. “De Ovation armaturen zijn niet enkel meer energie-efficiënt dan de halogeenbelichting die ze vervingen, ze presteren ook beter,” vulde Van Warmerdam aan. “De Ovations waren zelfs zo krachtig dat we ze moesten terugdimmen om dezelfde lichtbalans als ervoor te verkrijgen.”
Daarnaast was Van Warmerdams beslissing om de Ovation armaturen te specifiëren ook beïnvloed door de veelzijdige functionaliteit van de Ovations, die maakt dat de tentoongestelde items zo helder mogelijk belicht kunnen worden.
“We waren zeer onder de indruk van de lichtopbrengst, de lichtkleur en de kleurweergave van de Ovations,” vertelde Van Warmerdam. “Het dimgedrag en de projectiekwaliteit is ongeëvenaard en zorgt ervoor dat de tentoongestelde items van de tentoonstelling vanuit de moeilijkste hoeken belicht kan worden.”

Dankzij de Ovation armaturen konden Van Warmerdam en zijn team er zeker van zijn dat de installatie aan alle technische criteria voldeed. Van Warmerdam wou ook graag het groter belang van deze installatie benadrukken: “De Ovations hebben een belangrijke job te vervullen,” concludeerde Van Warmerdam. “Dankzij de combinatie van functionaliteit en betrouwbaarheid kan de tentoonstelling bezoekers blijven informeren over de audiovisuele geschiedenis, en dit voor nog een heel lange tijd.”

www.chauvetprofessional.eu