Van dokterstas tot it-bag voor mannen



Van voetballers en hipsters tot zakenmannen en metromannen: een tas mag tegenwoordig niet ontbreken bij de outfit van de man. Hoewel het heel modern lijkt, is de mannentas al eeuwen oud. Van oudsher droegen mannen een beurs of tas aan hun gordel. De tentoonstelling It’s a Men’s World belicht de wereld van de mannentas, van historische tassen tot aan hippe, hedendaagse designs en it-bags voor mannen. Als rode draad door de tentoonstelling loopt het thema Fashion or Function? In welke gevallen kiest een man voor een tas en wanneer heeft hij genoeg aan zijn broekzak? De tentoonstelling It’s a Men’s World is van 11 maart t/m 27 augustus 2017 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam te zien. Voor meer informatie zie www.tassenmuseum.nl.

Van dokterstas tot it-bag voor mannen
De mannentas is al eeuwen oud. Van oudsher droegen mannen een beurs of tas aan hun gordel. Dat veranderde in de 17de eeuw. Mannenkleding werd voorzien van (binnen)zakken om spullen in mee te nemen. Hierdoor was een tas voor mannen, in tegenstelling tot voor vrouwen, niet per se noodzakelijk. In de 19de eeuw werd de langwerpige tas, de zogenaamde dokterstas met leren handgreep en metalen beugel, populair. De leren aktetas won in de 20ste eeuw aan terrein, passend bij de zakenman in pak. Vanaf 2000 speelt de mannentas een grotere rol in het modebeeld en werd het dragen van een mannentas heel gewoon. Tegenwoordig is er voor verschillende typen mannen veel keuze op het gebied van tassen. De mannentas is dan ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Met het oog op deze ontwikkelingen, rijst de vraag of de tijd al rijp is voor een it-bag voor de moderne man.

Fashion or Function?
Als rode draad door de tentoonstelling It’s a Men’s World loopt het thema Fashion or Function? In welke gevallen kiest een man voor een tas en wanneer heeft hij genoeg aan zijn broekzak? Nog steeds is de mannentas, meer dan een vrouwentas, vaak gericht op het functionele: laptoptassen, hippe backpacks, sporttassen of tassen met een opener erin zodat je altijd je flesje bier kunt openen. De vraag Fashion or Function? wordt behandeld in verschillende thema’s: de dandy en zijn tas, Amsterdamse mannen van nu en hun tas, belangrijke ontwerpers en bekende mannen en hun tas. Ook staan accessoires van mannen in de tentoonstelling centraal, zoals de tabaksdoos- en zak, een portefeuille, sleutelhanger, aansteker, geldbuidels en visitekaarthouder.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is ontstaan vanuit de particuliere collectie van Hendrikje en Heinz Ivo. Vanuit hun Amstelveense woning verhuisde het Tassenmuseum in 2007 naar een prachtig pand gelegen aan de Herengracht in Amsterdam, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed de Amsterdamse Grachtengordel. Vanuit hier groeide het uit tot één van de tien beste modemusea ter wereld. De collectie van het Tassenmuseum bevat meer dan 5.000 tassen, van historische stukken uit de 15e eeuw tot tijdloze klassiekers van modern design van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Meer informatie is te vinden op www.tassenmuseum.nl.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement