Water verbindt tijdens de Internationale Hanzedagen in Hanzestad Kampen



Weekend van 15 t/m 18 juni staat boordevol muziek, theater, kunst en avontuur

Beleef een weekend vol cultuur en entertainment tijdens de Internationale Hanzedagen van 15 tot en met 18 juni in Hanzestad Kampen! Dompel je onder in de rijke Hanzehistorie en ontdek de veelzijdigheid van de stad. De sfeervolle binnenstad vormt het decor van de verschillende themakwartieren. Laat je verrassen door spectaculaire optredens, imposante schepen, bijzondere exposities en meer…
Het Hanzekwartier vormt het festivalhart, met een groot podium op de IJssel waar iedere avond bijzondere concerten plaatsvinden. Zo treden The Common Linnets, Guido’s Orchestra, Slagerij van Kampen, Jan Vayne, Her Majesty en lokale koren en orkesten op.

Kunst, kunst en nog meer kunst…
In het Museumkwartier kunnen kunstliefhebbers hun hart ophalen. Overal waar je kijkt is kunst te zien. Op straat, in musea, in zeecontainers en ook in leegstaande winkelpanden. In de Koornmarktspoort is het werk van papier- en kartonkunstenaar Couzijn van Leeuwen te zien en in het Stedelijk Museum is de tentoonstelling ‘Rijks aan de IJssel’ met kunstschatten uit het Rijksmuseum te bewonderen. Ook lokale kunst wordt tentoongesteld. Kamper Kunstenaars organiseren een route langs alle ateliers en tentoonstellingsruimtes in de binnenstad. Een ander bijzonder project in het museumkwartier is HANSEartWORKS. Kunstenaars uit Hanzesteden uit binnen- en buitenland zijn gevraagd om kunstwerken te maken vanuit het thema ‘Water Verbindt’. Deze kunstwerken worden in zeecontainers tentoongesteld en vormen een heus kunstenaarsdorp.

Muziek en theater uit binnen- en buitenland
Laat je betoveren in het Prinsenkwartier door straattheater uit binnen- en buitenland. Geniet van de prachtige concerten in de Bovenkerk of struin rond op de jaarmarkt. Zittend op een gezellig terras kun je lachen om grote en kleine straatacts zoals ‘de parade der zotten’. Ook is er een theatraal museum met levende standbeelden en pratende schilderijen.

Vervlogen tijden herleven
In het Havenkwartier staat de maritieme geschiedenis van Kampen centraal. De Koggewerf is de thuisbasis van de Kamper kogge. Tijdens de Hanzedagen zijn daar nog twee koggen uit Duitsland te bewonderen. De werf herbergt ook een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier en een expositieruimte met informatie over de Hanzetijd. Langs de IJsselkade liggen oude zeilschepen (tall ships), duwboten en coasters die tegenwoordig de binnenwateren van Europa bevaren. Zo krijg je een indruk van de verschillende vaartuigen door de jaren heen. Schippers en acteurs vertellen verhalen over de schepen en de ontwikkeling van de binnenvaart. Op de IJssel zelf varen tallships af en aan om het publiek met korte vaartochten een deel van de waterrijke omgeving van Kampen te laten zien.

Ontdek verschillende culturen
De Hanzemarkt is de basis van de Hanzedagen. Een gezellige markt waar de aanwezige Hanzesteden uit binnen- en buitenland zichzelf presenteren aan de bezoekers in toeristische stands. Ook zijn er drie podia met acts meegenomen door de Hanzesteden; van Russische dans tot metalbands uit Duitsland. Een bont gezelschap van mensen, muziek, eten en culturen.

Theatrale veldslagen
In het Stadspark waan je je in de Middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, narren en schildknapen. Om precies te zijn gaan we terug naar het jaar 1427, vlak voor de bloedstollende slag om de stadspoorten van Kampen. Samen met een groot aantal ridders, boogschutters, kanonniers en voetvolk uit heel Europa spelen de ‘Ridders van de IJssel’ deze slag na. Het Full Color festival aan de rand van het Stadspark, bestaat dit jaar uit twee dagen vol theater en muziek. Met bands als Mooi Wark, The Cool Quest, Scrum en Project Rakija is feesten gegarandeerd!

Hanze2017.nl
Kijk op Hanze2017.nl voor nog meer spannende locaties en verrassende voorstellingen en abonneer je op de nieuwsbrief. Like onze Facebookpagina ‘Hanze2017’ om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Hanzesteden in de IJsselvallei
Hanzesteden zijn in de middeleeuwen ontstaan uit de behoefte om de binnenlandse handel te beschermen en uit te breiden. De Hanzesteden vormen vandaag de dag door hun authentieke karakter en hun (culturele) historie een aantrekkelijke en onderscheidende bestemming. De Hanze is door haar belang voor de culturele identiteit van Europa benoemd tot één van de 33 Culturele Routes van Europa. In Oost Nederland zijn negen Hanzesteden door het water verbonden in de IJsselvallei. Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Iedere stad heeft een eigen identiteit en positionering, in een historisch decor en met eigentijdse conceptstores, foodmarkets en festivals.

Internationale Hanzestedenlijn
De negen Hanzesteden werken samen om bezoekers uit binnen- en buitenland te verleiden tot een bezoek. De activiteiten vinden plaats op de Nederlandse, Duitse en Vlaamse markt. Zo werd begin maart tijdens de ITB in Berlijn, de grootste toeristische beurs van Europa, de Duitse campagne gelanceerd in samenwerking met het NBTC.

Fotografie Richard Tennekes                                                                 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement