Vertrouwen



Wat vertrouw je wel, wat niet? Wie vertrouw je wel, wie niet?

De kerk staat volgens recent onderzoek het laagst op de ladder. Tevens is het tegenwoordig niet alleen populair maar ook verstandig om zelfs wetenschappers en journalisten te wantrouwen. We weten immers dat ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’.

Daarmee is duidelijk dat de waarheid weinig kans krijgt om ons te bereiken tussen al het nieuws met een mogelijk achterliggend belang. Is dit op zichzelf nieuws? Nee, natuurlijk niet. Het is van alle tijden. Bestuurders en elite stuurden in het verleden ook al manipulatieve berichten de wereld in over veldslagen, over waar je ziek van kon worden en over wat je in de hemel of hel kon brengen. ‘Hou jij de mensen dom’, zei de industrieel tegen de pastoor, ‘dan hou ik ze arm’. In tijden van volksverheffing kregen sociaaldemocraten en vakbonden de kans om die macht te doorbreken.

Algoritmen
Je zou verwachten dat we tegenwoordig meer waarheid te weten komen dankzij de overvloedige sociale en traditionele media, maar dat is een illusie. We zijn immers allemáal filteraars, window-dressers en opiniemakers. De algoritmen van Google en Facebook doen gewoon wat iedere Volkskrant- en Telegraaflezer doet: filteren.

Monschau 
Vertrouw je de reviews van onbekenden? Of alleen de meningen en aanbevelingen van bekenden? Ik was zeventien toen we met vijf vrienden op de brommer voor de zomervakantie naar Monschau in Duitsland reden. Dat was op aanraden van Harrie, de vrachtwagenchauffeur die een van ons goed kende via het bedrijf van zijn vader. “Je moet naar de Eifel op vakantie gaan, daar is het geweldig!”, zo had Harrie onze vriend Ron verzekerd. En wij vertrouwden Ron. Maar na twee nachten waren we het dooie dorp en luidruchtige beekje van onze camping meer dan beu. Gefrustreerd en lacherig bonden we onze tenten weer op de Puchs en Tomossen en reden we dwars door België naar het bruisende strand- en nachtleven van Blankenberge. Het werd een lange reis. Na veel stops vanwege technische haperingen - verzopen carburateurs en zo - strandden we ergens halverwege in Rozebeke. We mochten bij een vriendelijke oude boer in het hooi overnachten. Die meende echter met Flip, onze vrolijke harlekijn, een avontuurtje binnen bereik te krijgen. Wij waren geschokt over zijn avances en hebben niet veel geslapen. Ons vertrouwen in de goede man had een forse knauw gekregen. Maar gelukkig konden we op elkaar vertrouwen. Nog heel veel jaren... Behalve dan rond die ene vakantieaanbeveling van Ron en zijn overtuigende Harrie.

Kortom, kijk steeds kritisch wie wat beweert en vorm belangrijke oordelen vanuit meerdere bronnen.


Ton Soons, directeur Vergaderhamers, hèt kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt.
Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement