Doveryai no proveryai



Voor de laagste prijs willen klanten veel inleveren. Ryanair, kiloknallers, derdewereld kleding, wachtrijen, vul maar in. Als er geen overheid met regelgeving was, zou de race-to-the-bottom geen rem kennen. Alles zou ten onder gaan wat geld kost voor beschaving, veiligheid en onzichtbare kwaliteit.

Omdat ze in de Verenigde Staten een hekel hebben aan overheidsbemoeienis zijn daar nogal wat maatschappelijke voorzieningen minder goed geregeld dan bij ons. In Nederland bemoeit de overheid zich met veel zaken waar ieder bedrijf mee te maken heeft. Bouwkwaliteit, veiligheid, hygiëne, gezondheid, milieu, arbeidsverhoudingen. Dat kost ondernemers geld dus die willen dat doorberekenen. Omdat de regelgeving voor iedereen geldt, is het een eerlijk speelveld.

Controle
Maar? De naleving moet dan wel gecontroleerd worden. En daar kan het misgaan. We leven al enkele decennia in een trend van privatisering, liberalisering en bezuinigingen. De overheid controleert dus steeds minder zelf of steeds minder grondig. Een bizar voorbeeld is in feite de Belastingdienst. Toch is toezicht, handhaving en controle nodig voor het vertrouwen dat we in elkaar en in de overheid moeten hebben. Sterker nog, zonder vertrouwen wordt de maatschappij een chaos.
Over vertrouwen gesproken. Laatst tankte ik in België benzine. Tot mijn verbazing moest ik meer liters afrekenen dan er ooit in mijn tank kon. Hij was niet eens leeggereden. Hebben ze daar geen Meetinstituut of Tokheim? Ik moest denken aan het Russische spreekwoord: 'Doveryai no proveryai'. Vertrouw maar controleer?

Experts
Gezien het gering aantal schandalen denk ik dat we het in Nederland nog niet zo slecht doen. Zou dat komen omdat we via sociale media intussen miljoenen controleurs hebben, naast de overvloed aan professionele media? Ze pakken samen iedere misstand met twee handen en een dik vergrootglas aan. Bovendien kun je over alles reviews op het internet kwijt. Zo bezien komt de overheid goed weg met haar terugtrekkende bewegingen. Maar voor genuanceerdere en gespecialiseerde controles blijven experts noodzakelijk. Experts die onrecht, gevaar of onkunde blootleggen zonder uit te zijn op hoge lees- en kijkcijfers of zoveel mogelijk likes. Samen houden we zo ons land aangenaam - onder controle.

Ton Soons,  directeur van Vergaderhamers, het kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt.

Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement