Een nieuwe kijk op hotelkamer-eisen



De kwaliteitseisen die sinds 1995 via het keurmerk van de Vergaderhamers aan meetinglocaties en congresbureaus gesteld zijn, hebben de congres- en vergaderbranche in Nederland op een hoog niveau gebracht. Dat durf ik rustig te stellen. Locaties met dit kwaliteitslabel laten aan hun boekers en bezoekers op het gebied van faciliteiten en comfort echt weinig te wensen over. 

Maar in de wereld van de hotelovernachtingen ligt dat toch wat anders. Hun sterrensysteem mag als leidraad voor hotels wel een update krijgen. En tot mijn verbazing bedenken veel exploitanten die de hotelsterren al de rug toegekeerd hebben, vaak zelf geen ambitieuzere vernieuwingen, enkele uitzonderingen daargelaten. Daarom zou ik aan hotels, ook die met vier of vijf sterren, graag nog wat eisen willen meegeven die nu ontbreken in de checklist van de Europese en Nederlandse hotelclassificatie.

Direct toe te passen 

Je kunt al vandaag aan de slag. Stel ook buiten het hotel een rookverbod in, op het terras, bij het zwembad, bij de entree en onder de ramen. Haal de vaste telefoon en wekkerradio's maar weg en werk met WhatsApp, sms, mobiele telefoonnummers en/of emailadressen voor al je services. Regel wel dat er onmiddellijk op de berichten gereageerd wordt. Vermeld de WiFi-inlogcode en contactgegevens naast de lichtknop bij de deur. Voeg vanaf morgen oordopjes standaard toe aan de hotelcosmetica, tegen snurkers en andere luidruchtige hotelgasten. 
 

Kleine ingrepen

Doe ook de tv's maar weg zodra je gratis snelle en stabiele WiFi OP IEDERE KAMER hebt laten installeren. Mensen kijken immers tv op hun mobiele apparaat. Die WiFi moet VPN toestaan voor extra beveiliging en om regio-beperkingen weg te nemen. Zorg dat hij ook buiten bij terras en zwembad goed werkt. Zorg voor kluisjes waar ten minste een tablet en laptop in past. 
Ik vind verder dat iedere bedzijde voorzien moet zijn van een vrij stopcontact, een usb-stopcontact, een DIMBARE bedlamp en een royaal nachtkastje van min. 40x25 cm vrij oppervlak. Airco's en ventilatoren mogen in de stand Medium niet meer dan 45 dB geluid maken. En moeten regelmatig gecontroleerd worden op werking en hygiëne. Zorg voor grote planchetten bij wastafels en douche. De onhandige draadrekjes waar alles doorheen valt moeten per vandaag verboden worden.
 

Horror

Horren moeten verplicht worden voor ALLE te openen ramen en balkondeuren. Hoeveel nachtrust is al verloren gegaan aan de verbeten strijd tegen muggen en andere vliegende en kruipende indringers?
Bij verbouwing of nieuwbouw geef ik de volgende suggesties:
- Maak ramen en balkondeuren van het type draai-kiep, zodat je die inbraakvrij open kunt laten in de kiep-stand.
- Een andere ergernis is lawaai van buiten. Voorzie daarom buitenluchtroosters van geluidsisolerende suskasten bij gierende ventilatoren of straatlawaai.

Ik kan zo nog even doorgaan over softclose toiletdeksels, voetverlichting tegen nachtelijke ongelukken, niet-afneembare kleerhangertjes, onbegrijpelijke bedieningsknoppen en minimale doucheafmetingen, maar de hartenkreet van deze eenvoudige hotelgast is duidelijk. Het is tijd voor nieuwe eisen aan hotelkamers. En omdat veel inrichters blijkbaar niet verder kijken dan de hotelsterren-eisenlijst hoop ik ook die te inspireren.

Ton Soons 
Directeur van Vergaderhamers, het kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt. (Vergaderhamers.nl)
Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl

 

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement