Kwaliteit of streken?



Van het tv-programma Bed & Breakfast kan ik geen genoeg krijgen. In elke aflevering is te zien dat de gasten hun verblijf altijd met vriendelijke woorden afsluiten maar hun echte waardering uitdrukken door van de gevraagde logiesprijs af te wijken. Een financiële oorvijg blijkt nooit om de wansmaak van de inrichting te gaan, want daar is wel mee te leven, en ook de persoonlijke omgang en het ontbijt zijn altijd royaal in orde. 

Nee, de boosdoener van een strafkorting is meestal het gebrek aan basaal comfort. “Verrassend anders, authentiek en duurzaam” zijn dan eufemismen voor armoedig en ongemakkelijk: bijvoorbeeld met een doorgang waar je je hoofd aan stoot, een toilet beneden, gehorige wanden, een raam tot heuphoogte en geen geld voor horren, al slaap je midden in een moeras. “Ja, we willen alles zo authentiek mogelijk laten.”

Mongoolse tent
Wat er onder het mom van duurzaamheid, authenticiteit of cultuurhistorisch respect aan non-kwaliteit geboden wordt, riekt naar schijnheiligheid en minachting, maar is in elk geval amusant. Als ergens in een verborgen gehucht een kamerdeur zich opent die zicht geeft op schuine balken, een klein dakvenster of een douchegordijn, moet ik steeds denken aan de slogan ‘Gelderland levert je mooie streken’. Of is het geen streek als ze zeggen: “We hebben als thema slapen in de natuur en er is daarom in de mongoolse tent geen licht, geen stroom en je moet ’s nachts op je zaklamp door het hoge gras naar de toilet.” Nou sorry, hoor, maar voor kamperen ga ik naar Frankrijk en niet naar een B&B in Holland. Deze smoes vond ik het meest schaamteloos: “In onze B&B vinden we ontmoeten zo belangrijk dat we bewust hebben gekozen voor een gemeenschappelijke douche.” Sommige streken zijn zo ver van mijn bed, daar wil ik nog niet dood gevonden worden, onder aan een steil trapje of lage balk.

Bouwbesluit
De rebelse advocaat Britta Böhler zei het laatst mooi: afwijkend zijn betekent niet dat je je niet meer hoeft te wassen of mensen geen hand meer geeft. Altijd blijf je gehouden aan bepaalde minimumnormen. En dat geldt ook voor logeer- of vergaderlocaties. Hoe rijk zijn we in Nederland met ons Bouwbesluit dat voorschriften geeft voor veiligheid maar ook voor bruikbaarheid en minimaal comfort. Zoals dat een toilet niet rechtstreeks in een woonruimte mag uitkomen of een verblijfsruimte daglicht en een minimumventilatie moet hebben. 

Laatst beklaagde een hotelmanager zich dat hij geen vier sterren had omdat op de hotelkamers geen twee stoelen konden staan. “O, vroeg ik, verhuur je dan een voormalig internaat met zijn eenpersoons slaapcellen?” Tja, exploiteren op niveau is investeren in niveau. Gelukkig is er toezicht. Vanuit de overheid. En van classificatie-inspecteurs. Heet ze van harte welkom. Namens uw toekomstige gasten.


Ton Soons, directeur van Vergaderhamers, het kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt.

Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl   
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement