Frisse lucht



Zit jij ook wel eens in een ruimte met te weinig frisse lucht? Maak je daar dan opmerkingen over, of stap je vastberaden op het raam af?

Ik heb dat afgeleerd. Ik was daarin sowieso al een van de weinigen, want volgens het Omstander-effect wacht iedereen op elkaar. Maar ik doe het nu dus ook niet meer. Te vaak werd ik bozig teruggefloten door kouwelijke zeurpieten die een andere kijk hebben op de weldadige luchtstroom die ik op gang probeerde te brengen. Mensen bij wie je vast niet graag op huisbezoek gaat, omdat er de kooklucht van nasi, bloemkool of bakvet hangt van de afgelopen dagen. Ze negeren simpele natuurwetten, zoals dat wat wegstroomt door de afzuigkap ergens anders binnengelaten moet worden. "Ramen en roosters dicht, want ik verrek van de kou" is hun verstikkende motto.

Beslagen ramen
Volgens het Bouwbesluit heeft ieder mens dertig kubieke meter luchtverversing per uur nodig. Niet alleen om het uitgeademde koolzuur en vocht te verruilen voor zuurstof maar ook om de nare luchtjes van lichamen en weekmakers te verdrijven. In de praktijk betekent het dat je de lucht in een volle ruimte een keer of vijf per uur moet verversen. Vijf keer! In welk klaslokaal gebeurt dat? Wil je dat doen zonder de gehate tocht, dan heb je meerdere ramen en ventilatieroosters nodig of is regelmatig de boel wagenwijd open zetten de verfrissende oplossing. Laatst was ik in een gerenommeerd Eindhovens wok-restaurant waar duidelijk helemaal niet geventileerd werd. Terwijl het wegens groot succes permanent uitpuilt van de eters en afhalers. Trouwens allemaal menselijke kacheltjes van 100 Watt, dus je begrijpt, het was er bloedheet en heel vochtig, je kreeg bijna geen adem. Er waren uitsluitend vaste ramen, allemaal beslagen. Er hingen wel grote wasemkappen boven de wokpannen, maar enfin, de natuurwetten.

Zuinige manager
Het is een zegen als er ergens een goed klimaatsysteem is. Dat wil zeggen, waar er deskundige ingenieurs bijgehaald zijn. Maar dat is niet voldoende. Want het gaat toch nog mis als het systeem te veel in de recycle-stand staat of de roosters, filters en luchtkanalen dichtgeslibd zijn. En dan moet het systeem bovendien in de juiste stand ingesteld staan en niet afgeschakeld zijn door een zuinige computer, manager of gast. 
Daarom willen we vanuit de Vergaderhamers dat het personeel van een congres- of vergaderlocatie bij de eerste pauze van een meeting eventjes komt controleren of het klimaat in orde is. Om te voorkomen dat iedereen ziek of suf wordt. En ook om ruzie onder de gasten te voorkomen.


Ton Soons, directeur van Vergaderhamers, het kwaliteitslabel voor de congres- en vergadermarkt.
Reageren? Schrijf naar info@vergaderhamers.nl   

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ton Soons

Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement