Verhalen uit de branche: "Na de derde annulering heb ik wel een traantje gelaten"



De afgelopen anderhalf jaar stond in het teken van annuleren, incalculeren en improviseren. Meeting Magazine ging in gesprek met drie organisatoren die terugkijken op een roerige periode.


Orlanda Adams is sinds zes jaar ondernemer in de uitvaartbranche. Omdat er vernieuwing in de branche én een verzamelplatform voor bijzondere uitvaarten ontbrak, richtte ze het online platform rememberme.nl op. “Hier vinden vakgenoten en geïnteresseerden inspiratie en informatie over alles wat met uitvaarten te maken heeft. Maar uiteindelijk gaat het er ook om dat je de objecten ook zelf ziet en voelt en daarom wilde ik een beurs organiseren. Na in één jaar tijd 52 kleine uitvaartbeurzen te hebben bezocht, besloot ik het zelf aan te pakken. Uiteindelijk werd de eerste editie van het Funeral Fair Festival een beurs met 175 stands in de Van Nelle Fabriek, inclusief een weduwenaarcafé, dansende kistdragers en een stand waar deelnemers hun erfstukken konden laten taxeren. De beurs draait om vernieuwende producten en diensten zoals hologrammen van overledenen, zelf geprinte kisten en resomeren.”

Datum prikken
Ook in 2020 wilde Orlanda de jaarlijks terugkerende Funeral Fair Festival organiseren, ditmaal in De Tuinen van Appeltern. “In eerste instantie koos ik voor september 2021, toen voor november 2021. Uiteindelijk vond ik beide data te vroeg omdat mensen nog veel thuiswerkten en we nog midden in een serieuze pandemie zaten. Bovendien zit ik zelf in de uitvaartbranche en heb ik een verantwoordelijke rol. Omdat ik verwachtte dat de overheid in het voorjaar opnieuw de teugels zou laten vieren én dat er in september weer een griepperiode zou aanbreken, leek het me beter om de beurs voor de zomervakantie te houden. De derde datum was in mei. De cijfers zagen er goed uit en ook volgens de toenmalige regels kon ik de beurs goed organiseren en alles verantwoorden.” 

Frustratie
Een coronaproof buitenevenement inclusief looproutes en desinfecteerpalen bleek in mei van dit jaar echter niet voldoende. “Ik probeerde onder andere via huis-aan-huiskranten en social media bezoekers te trekken. Vanwege het woord festival trokken eventorganisatoren aan de bel. Ondertussen hadden wij met de burgemeester gesproken en hij was zeer positief. Omdat ik de bijeenkomst had aangemeld als evenement, mocht het niet doorgaan. Als ik het een markt had genoemd, had het wel gemogen. Ik snap de frustratie van de andere eventorganisatoren wel. Velen lopen tegen dat ‘go’ of ‘no go’ moment aan en daar zijn kosten mee gemoeid. Maar ik ben degene die drie keer mijn nek heeft uitgestoken. Na die derde annulering heb ik wel een traantje gelaten. Het hoort bij het risico van het vak als ondernemer, maar hoeveel klappen kun je vangen? Ik schaamde me ook toen ik bij de eigenaar van de locatie aanklopte. Hij kreeg immers voor de derde keer de deksel op zijn neus. Hij begreep de situatie wel en vond het heel rot voor mij. Het Funeral Fair Festival was niet het enige event dat niet doorging bij hem. De positieve en begripvolle reacties van de deelnemers en de standhouders na de derde annulering maakte me binnen een dag weer strijdlustig.”

Opstekers
Uiteindelijk vond de beurs alsnog op 10 en 11 juli plaats. “Alle 1800 deelnemers en vakgenoten hielden netjes afstand van elkaar en leefden alle maatregelen na. Ik heb hele positieve mailtjes en feedback gekregen. Die opstekers vond ik bijna waardevoller dan het event zelf. Uiteindelijk heb ik er net aan op toegelegd omdat ik al drie keer kosten had gemaakt, al hebben de leveranciers wel met me meegedacht. De locatie heeft me de eerste keer ook geen kosten doorberekend. Helaas kreeg ik ook geen compensatie omdat de regeling er toen nog niet was.”

In 2022 keert Orlanda terug naar Appeltern voor het Funeral Fair Festival. Ook dan zal de coronacrisis invloed hebben op het organisatieproces. “We zullen moeten leren leven met de verschillende varianten en flexibeler moeten omgaan met het organiseren van evenementen. Al verwacht ik niet dat we opnieuw terugkeren naar een volledige lockdown. Je kunt de events niet tegenhouden. De versoepelingen die in september van dit jaar werden aangekondigd zijn mede ingegeven door het feit dat iedereen het zat is. Zeker na de vele voetbalwedstrijden en het Formule 1 weekend in Zandvoort. Dat voelde toch een beetje zuur; alsof er bij collega-eventorganisatoren met twee maten wordt gemeten. Dat verschil in inzicht in events zou niet moeten bestaan. Waarom kon de F1 geen lans breken voor de rest? Zelf heb ik meegedaan aan de Unmute Us-protesten in september. Door middel van positieve burgerlijke ongehoorzaamheid de overheid wakkerhouden sprak me aan. Veroordelen doe ik de overheid en de gemeenten overigens niet. De situatie is gewoon complex.”


Benieuwd naar de overige twee organisatoren? Houd dan de oktobereditie van Meeting Magazine in de gaten! Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Meeting Magazine en je ontvangt in oktober de nieuwste editie inclusief dit artikel als gratis e-magazine.

Liever een print-editie? In onze webshop kun je losse nummers of een jaarabonnement aanschaffen (gratis verzending in Nederland).

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: interview Orlanda Adams Funeral Fair Festival eventorganisatie
Algemene voorwaarden | privacy statement